Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejhorší apríl Fidela Castra

Vím, že už je po Aprílu, ale Kubánci ten pokažený Fidelův oslavují už druhý měsíc a skončí s tím až v říjnu. Je třeba dodat, že jsou to Kubánci na Miami. Evropa si ono výročí připomíná na různých místech, ale u nás nikdo. Možná proto, že je to všechno méně efektní, než se nechat vystavit v kleci na Václaváku převlečen za kubánského politického vězně, čehož jsme také byli svědky.

Nejhorší apríl Castrova života začal 1. dubna 1980. Šest mužů se zmocnilo autobusu, se kterým prorazili bránu peruánského velvyslanectví v Havaně. Kubánská ostraha ambasády po nich začala okamžitě pálit a při střelbě přišel o život sedmadvacetiletý voják Pedro Ortiz Cabrera. Útočníci požádali o politický azyl a dostali ho. Fidel Castro na protest proti postupu Peruánců odvolal od budovy ochranku, což neměl dělat - během čtyř dnů se tísnilo na zahradě peruánského velvyslanectví 11 tisíc lidí a před ní se tlačili další.

Tehdy se (poprvé a naposled) Fidelu Castrovi za jeho vládnutí vymkly události zcela z rukou.

Rozzuřený a ublížený diktátor otevřel pro všechny, kdo nechtěli zůstat na ostrově, přístav Mariel. Od dubna do října 1980 jich odjelo na člunech najatých jejich příbuznými a krajany 125 tisíc. Odjížděli by dál, ale Castro psychicky nevydržel a jejich útěk zastavil.

Ale mstil se. Poslal za moře (často násilím) také tisíce kriminálníků, alkoholiky, pouliční prostituty i homosexuály ze škol a univerzit a kromě toho vytahal z blázinců a vyhnal ze země lidi duševně nemocné.

A aby toho nebylo dost, obnovil veřejný lynč, který z amerického kontinentu vymizel mnoho let předtím. Nazval ho nabubřele "acto de repudio" neboli akt zapuzení a začal ho uplatňovat proti těm, kdo se rozhodli Kubu opustit. A dodnes ho používá - hlavně proti disentu. Oběti jsou vláčeny davem (často sousedů nebo spolupracovníků ze zaměstnání) po ulici, jsou uráženy, bity i kamenovány. Pokud tomu nevěříte, zadejte si heslo "acto de repudio" na internetu a podívejte se, jak nepříčetný dav (dovezený na místo autobusy) lynčuje v Havaně 10. prosince 2009 Dámy v bílém (ženská organizace na ochranu lidských práv, jíž vede Laura Pollánová, manželka Hectora Maceda, odsouzeného na dvacet let do vězení), které na ulici rozdávaly lidem květiny a letáky.

Lynč novináře Reinalda Escobara je odporný (stejně jako zmlácení jeho ženy, blogerky Yoanni Sánchezové, která si dovolila položit provokativní otázky Raúlu Castrovi), ale mimořádně hnusná a jinak to nazvat neumím, je režie aktu zapuzení či spíše zapuzování oktora Darsi Ferrera před jeho havanským domem, kde se schovával s manželkou a malým synem za zamčenými dveřmi. Je zajímavé, že slovní útoky ochotníků ze sousedství, kteří vystupovali v nechutné aktovce, byly namířeny především proti Ferrerově ženě: "Vrať nám elektrickou konvici (je na příděl) a zástrčku (je na příděl), kterou jsme ti dali, nestoudnice! Vaří si kafe (je na příděl), nestoudnice, kurva, žoldnéřka, zapradaná! Jsi frustrovaná, protože nemůžeš mít děti! (Paní Ferrerová už další děti mít opravdu nemůže.) Máš vyschlou dělohu... Hadi nemůžou mít děti!"

"Největšími utiskovateli jsou ti nejvíce utiskovaní," napsal dominikánský spisovatel Junot Díaz.

26. července 1980 (v nejposvátnější kubánský den, na výročí útoku na kasárna Moncada) si Fidelova nejbližší spolupracovnice a skutečná první dáma revoluce Haydée Santamaríová vložila do úst hlaveň revoveru a zmáčkla spoušť, protože nedokázala morálně čelit Castrovu nevyvedenému Aprílu. Zastřelil se i bývalý kubánský prezident Osvaldo Dorticos.

Nemálo Kubánců na Miami teď oslavuje třicet let (vlastní) svobody. A vzteklý stařík Castro? Pro toho to všechno byl nejspíš jen špatný Apríl.

 

Autor: jan mach | pátek 14.5.2010 15:40 | karma článku: 22,62 | přečteno: 1762x
  • Další články autora

jan mach

Když umře táta

Dlouho jsem nepsal, protože to, o co jsem se pokoušel, nestálo za nic. Nevěděl jsem, proč se to děje, a nakonec mi zbyla jediná odpověď - potřeboval jsem se vyrovnat se smrtí otce, který zemřel koncem června, pár dnů před svými osmdesátinami. Na jiný důvod jsem nepřišel.

11.10.2010 v 18:50 | Karma: 25,72 | Přečteno: 2204x | Diskuse| Ostatní

jan mach

Měla jsi pravdu, babi, Jágr má srdce!

Má babička Marie Šárová, dentistka z Přívor u Mělníka, fandila celý život hokeji. Vydrželo jí to do pětadevadesáti let. Před televizní obrazovkou nesedávala jen při olympiádě nebo mistrovství světa. Nevynechala ani jeden ligový přenos.

24.5.2010 v 12:30 | Karma: 47,94 | Přečteno: 19015x | Diskuse| Ostatní

jan mach

Tys tu ale dlouho nebyl, ty kluku ušatej!

Tohle je, ve vzrušené předvolební době, vzpomínka na šéfa hospody z Hamrsek (Hamrů) u Železného Brodu. Každého, kdo k němu přišel poprvé, vítal podobně: "Ty kluku ušatej, brejlatej, plešatej, zubatej..!" - podle okolností.

12.5.2010 v 16:00 | Karma: 17,10 | Přečteno: 1615x | Diskuse| Ostatní

jan mach

Zakázat KSČM by byla chyba

Proč si to myslím? Nenasbírají ve volbách víc jak 12 procent hlasů a jsem přesvědčen, že se jim to nepovede ani v těch příštích.

11.5.2010 v 11:35 | Karma: 12,77 | Přečteno: 1367x | Diskuse| Ostatní

jan mach

Státní dluh a státní zakázky - jak se to rýmuje?

Astronomickou výši našeho státního dluhu, který činí už 1 400 miliard Kč a z něhož se obviňují především dvě nejsilnější politické strany (ODS uvádí, že za socialistických vlád stoupl z 200 o dalších 800 miliard Kč - není pak ale těžké spočítat si, co připadá na Topolánkovu vládu) nelze řešit zásahy a la poplatky u lékaře. Musí to vědět ti, kdo je prosazují, stejně jako jejich protivníci, kteří je chtějí rušit a sbírají tak předvolební body. Zrovna tak je směšný boj s korupcí, pokud se neodstraní její základní příčina. Jaká?

7.5.2010 v 13:55 | Karma: 17,96 | Přečteno: 1332x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rozepře o důchodové reformě i ústavní žaloby. Promluví stínová vláda hnutí ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  10:21

Přímý přenos V atriu Poslanecké sněmovny proběhne tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci zřejmě...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  10:15

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Družku bil, přeřezal jí šlachy. Soud muži za dlouhodobé týrání potvrdil devět let

25. dubna 2024  8:49,  aktualizováno  10:13

Olomoucký vrchní soud zamítl odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

SOCDEM žene Paroubkovu suverenitu k soudu. Žádá její vyřazení z voleb

25. dubna 2024  10:13

Sociální demokracie (SOCDEM) tvrdí, že koalice ČSSD, kterou ministerstvo vnitra zaregistrovalo pro...

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3568x
Ačkoli už nejsem novinář, píšu dál. Má úplně poslední kniha se jmenuje PŘIŠÍVAČKA UŠÍ a jsou to příběhy s tajemstvím.

Seznam rubrik